Životopis přes kopírák?

18.03.2015 12:16

Pokud hledáte novou práci, potřebujete mít kvalitní životopis. Životopis je vaše vizitka, váš klíč ke vstupní bráně do firem nebo organizací, ve kterých byste rádi pracovali. Svým životopisem vytváříte první dojem o tom, kdo vlastně jste a co jste za člověka, a s jeho pomocí můžete hodně ovlivnit, zda váš potenciální budoucí zaměstnavatel bude mít vůbec zájem se s vámi setkat.

Pracovala jsem 12 let jako personální manažerka ve velké firmě a nyní se už osmým rokem zabývám kariérovým koučováním a pomáhám lidem najít a získat svoji "práci snů". Za tu dobu mi prošly rukama tisíce životopisů. Vždy znovu mě překvapuje, jak málo lidé nad svým CV přemýšlejí a jak málo soustředěné pozornosti a invence jeho vytvoření věnují.

Většina životopisů je totiž "jako přes kopírák". Na internetu dnes existuje řada webů, které nabízejí předpřipravené šablony. Stačí si tedy jen nějakou stáhnout, doplnit do ní konkrétní osobní údaje, a dobrý životopis je na světě! Nebo snad ne? Někteří lidé se dokonce domnívají, že šablona, kterou našli na webu, je jakousi normou nebo standardem a že obsahuje povinné náležitosti, které životopis musí mít. To je ale velká chyba a nedorozumění.

Jak má právě váš životopis personalistu nebo budoucího nadřízeného zaujmout, když vypadá jako 99% všech ostatních? Když použijete hotovou šablonu, jak se chcete odlišit, jak chcete na sebe upozornit, jak chcete budoucího zaměstnavatele přesvědčit, že stojí za to se s vámi osobně setkat?

Životopis je vaší sebeprezentací, vaší vizitkou, a záleží jen na vás, co a jak v něm o sobě chcete říci. Nic jako "povinné údaje" nebo "závazná struktura" při psaní CV neexistují. Naopak - právě tím, že váš životopis bude trochu jiný, že se bude lišit od všech ostatních, můžete upoutat pozornost a vzbudit zájem.

V prvé řadě je třeba přemýšlet, komu a proč svůj životopis chcete poslat a co chcete, aby příjemce po jeho přečtení udělal. Spousta lidí dělá tu chybu, že má v počítači uložený jeden soubor se svým CV (často i několik měsíců či dokonce let starý) a ten mechanicky posílá jako přílohu ke všem žádostem o zaměstnání do různých firem a institucí. Je to trochu podobné, jako kdybyste byli cukrář, ale nabízeli pouze jeden druh dortu a předpokládali, že bude chutnat všem zákazníkům. Pokaždé, než svůj životopis, vaše "dítě", vyšlete do světa, měli byste si položit otázky: Kam ho vlastně posílám? Komu se asi dostane do rukou? Podle jakých kritérií ho tento člověk nebo tito lidé asi budou posuzovat? Co by se o mě potřebovali dozvědět, aby získali pocit, že jsem vhodným kandidátem? Co naopak může vzbudit pochybnosti nebo negativní reakci?

Před každým odesláním je tedy dobré si svůj životopis projít a trochu ho poupravit, přizpůsobit, ušít na míru firmě, do které ho posíláte a práci, o kterou se ucházíte. Zvažte, co vám v očích potenciálního zaměstnavatele spíš pomůže, a co vám naopak může spíš uškodit. A jaké konkrétní úpravy mám na mysli? Můžete například:

  • Vložit, aktualizovat nebo naopak odstranit svoji fotografii.
  • Vybrat, jaké kontaktní údaje uvedete (např. pokud se ucházíte o práci v jiném městě, než je vaše trvalé bydliště, je lepší ho do CV vůbec neuvádět, nebo uvést jen svoje přechodné bydliště v tomto městě).
  • Vypustit údaje o věku, datu narození a datu absolvování školy - pokud si myslíte, že by vám uvedení těchto údajů mohlo uškodit (jste hodně mladí, nebo naopak už starší ročník).
  • Uvést pouze ty pracovní zkušenosti, které jsou nějak relevantní pro práci, o kterou se ucházíte - není nutné vyjmenovat úplně všechny činnosti, které jste kdy dělali. A pokud máte např. obavu z věkové diskriminace, zbytečně na svůj věk neupozorňujte a uveďte praxi jen např. za poslední dekádu.
  • Rozhodnout se, zda uvést či neuvést období, kdy jste např. byli na mateřské dovolené nebo na úřadu práce. Není nutné v CV chronologicky pokrýt celý váš život. Případné mezery můžete dovysvětlit v průvodním dopise.
  • Doplnit všechny vaše znalosti, dovednosti a zkušenosti, které souvisejí s poptávanou prací, a naopak vynechat ty, které s ní přímo nesouvisejí.
  • Doplnit relevantní reference.

Pokud zatím nemáte příliš pracovních zkušeností, které byste mohli uvést, zvažte třeba i jinou strukturu životopisu. Namísto chronologického výčtu praxe použijte výčet svých hlavních kompetencí a silných stránek, a ke každé uveďte nějaký příklad činnosti, kterým ji doložíte (a můžou to být i "mimopracovní" činnosti, např. organizování nějakých zájmových akcí, přispívání do školního časopisu, zvládnutí time managementu početné rodiny ...). Takovému životopisu se říká Competence-based CV.

Co se týče formy, tady platí, že méně je více. Důležité je, aby váš životopis byl přehledný, aby v něm příjemce snadno našel důležité informace a aby vypadal úpravně. Použijte jednoduchou grafiku, jeden typ písma, střízlivou barevnost.

Pokud si stále nejste jisti, jak svůj životopis zpracovat a co všechno do něho uvést, lepší řešení než stáhnout si hotovou šablonu je obrátit se na kariérového kouče.

 

Jak upravíte svůj životopis, aby nevypadal jako přes kopírák?

Co se vám osvědčilo?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

 

Diskusní téma: Životopis přes kopírák?

Datum: 03.04.2015

Vložil: David

Titulek: Můj pohled

Ahoj,
už jsem viděl tak hrozné životopisy, že bych u nich považoval za výhru, kdyby alespoň vypadaly jako přes kopírák.

Sám odlišuji životopis především zvolenou šablonou. Na netu jsou krásné kousky. Samozřejmě jde o zahraniční weby. To že většina lidí zadá do Googlu "CV šablona" a kliknou na první odkaz, to je věc druhá a vede k tomu, co píšeš.

Osobně se úplně nemůžu 100% ztotožnit se článkem, byť chápu, co jím myslíš. Já to vidím především z pohledu studentů a absolventů, kteří dávají do CV příšernosti. Když si potom takový člověk přečte tvůj článek, může si myslet, že je ok tam dát cokoliv.

Podle mě by se měl člověk prvně naučit základním pravidlům CV a struktuře. Pak od nich může začít postupně ustupovat a dělat své CV unikátní.

Tzn. souhlas s tvým článkem, je super a jiný než většina ostatních, ale pro "začátečníka" může být nebezpečný.

Sám jsem nedávno začal psát blog o vzdělání a kariéře (studentů), tady je můj přístup k CV: https://riseofgraduates.cz/zivotopis-vse-co-potrebujes-vedet/

Přidat nový příspěvek