Zvládnete to sami?

12.02.2016 10:53

Rozhodli jste se odejít z firmy a začít pracovat na volné noze? Chcete se více realizovat ve svojí profesi? Máte odborné znalosti, schopnosti, zkušenosti a know-how, které můžete nabídnout na trhu a o které bude zájem? Máte dostatečnou sebedůvěru, abyste ustáli odmítnutí, až nebudete mít za zády firmu, ale půjdete s vlastní kůží na trh pouze pod svým jménem? Máte dostatečnou finanční rezervu, abyste překlenuli propady a výkyvy příjmů? Máte velkou podporu svých blízkých, rodiny a přátel, kteří za vámi budou stát, i když se nebude dařit, a nebudou vám vaše rozhodnutí nikdy vyčítat? Máte silnou sebedisciplínu, abyste dokázali efektivně pracovat, i když vás nehlídá šéf a nevisí nad vámi Damoklův meč deadlinů a termínů?

Pak gratuluji - základní podmínky pro to, abyste mohli úspěšně fungovat na volné noze, jste splnili.

Z vlastní zkušenosti a z rozhovorů s jinými volnonožci vím, že vás ale čeká ještě jedna důležitá překážka.

Ve firemním světě jste možná museli pracovat hodně a tvrdě. Možná někdo sledoval a měřil vaše výkony a nastavoval vám vysoko laťku vašich KPI. Mohli jste se ale po většinu času soustředit na svoji práci, na svoji hlavní činnost, dělat svoji profesi, to, co je v souladu s vaší odborností a znalostmi, co umíte, v čem jste dobří. A firma vám k tomu zajišťovala podmínky. O spoustu věcí jste se nemuseli starat - prostě tam byly. Dělal je někdo jiný pro to, abyste se vy mohli soustředit na svoji práci. O spoustě věcí jste nemuseli rozhodovat, protože prostě byly dané - firemní politikou a pravidly, vnitřními předpisy a standardy, metodickými pokyny a návody ...

A teď si představte, že toto zázemí zmizelo. Najednou jste na všechno sami. Najednou zjistíte, že je potřeba dělat spoustu činností a aktivit, které jste nikdy nedělali a o kterých možná vůbec netušíte, jak fungují. Jak si vytvořit a aktualizovat webové stránky? Jak oslovit potenciálního klienta? Jak a kde inzerovat svoje služby? Jak zformulovat písemnou nabídku? Co říkat do telefonu? Jak nastavit cenu? Jak napsat fakturu? Jak si vést účetnictví? Jakou všechnu legislativu musím znát a jak se dozvím o jejích změnách? Jaké mám uzavřít pojištění? Jakou dělat administrativu? Co a kdy musím posílat na jaký úřad? Jaké doklady si mám schovávat? Jaké si mám pořídit pomůcky a vybavení a jak se mám o ně starat? Jaký software si mám nainstalovat na svůj počítač a jak se to proboha dělá? Jak zprovoznit tu zaseknutou tiskárnu? Jak vyplnit daňové přiznání? Kolik si odvádět na sociální pojištění, abych v důchodu neskončila pod mostem? Jaké prostory si pronajmout a jak je zařídit? Atd. atd.

Je toho tolik, co je třeba zjistit a poté dělat, a zabírá to tolik času! Najdnou zjišťujete, že tu odbornou práci, ve které jste se chtěli více realizovat, děláte jen čas od času, že je to jen třešnička na dortu. Jenže pouze za tuhle práci vám někdo zaplatí. Nikdo vám nezaplatí ty hodiny času, které věnujete svému marketingu, administrativě, účetnictví, údržbě svého zařízení a pomůcek ... 

Jistě, můžete některé tyto činnosti outsourcovat, může je pro vás dělat někdo jiný. Ale za to pak musíte zaplatit vy jemu! Pro mnoho začínajících volnonožců s nízkou finanční rezervou není reálné za tyto služby měsíčně platit až desítky tisíc. A tak se tím prokousávají sami.

S tím souvisí další problém - náhle nemáte kolem sebe tým kolegů, na které se můžete obrátit. Nemůžete už zvednout telefon a zavolat na účtárnu, na IT oddělení, na mzdovku ... Možná máte hodně známých a přátel, kteří vám v určité oblasti rádi poradí, ale v konečné instanci jste na to sami, a zodpovědnost za to, jak to uděláte, je jen na vás.

Tohle určitě nepíšu proto, abych vás od vstupu do vlastního podnikání odradila, jen je třeba počítat s tím, že takové věci budou a že se budete - aspoň ze začátku - často dostávat do situací, kdy nemůžete využít žádné svoje předchozí zkušenosti a znalosti. Ale má to i pozitivní stránku - člověk si neuvěřitelně rozšíří obzory a naučí se ohromnou spoustu nových věcí :-)

 

Co vás nejvíce překvapilo nebo zaskočilo při vstupu na volnou nohu?

Napište svůj komentář do diskuse!

 

Diskusní téma: Zvládnete to sami?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek